Masz w planach wykwintny obiad? A może zaprosiłaś ukochanego na romantyczną randkę? Jeżeli zdecydowałaś się sama zaserwować dania we własnym domu to pamiętaj również o oprawie Twoich potraw. Sposobów udekorowania stołu jest wiele. Od minimalistycznych, przez eleganckie, aż po bogato zdobione i wykwintne dekoracje. Jak więc nie przesadzić? Co w dekoracji stołu jest najważniejsze? Skupimy się dziś na trzech elementach:
1. Zastawa stołowa
2. Kwiaty
3. Oświetlenie
Na czym podać nasze dania?
Nie potrzebujesz wcale wyjątkowych talerzy, złotych sztućców i jedwabnych serwetek. Aby Twój stół wyglądał pięknie skup się przede wszystkim na jednolitych i spójnych kolorach. Minimalistyczne, ale jednakowe sztućce, białe talerze arcoroc, kieliszki zamiast szklanek do wody i białe serwetki zapewnią Ci elegancji wystój – zobacz.
Jakie kwiaty?
Z kwiatami na stole jest jedna zasada. Nie mogą one pachnieć zbyt mocno i nie mogą być zbyt duże żeby nie zasłaniać gościom widoku. Reszta zleży od Twojej wyobraźni.
Lampka, świeczki czy stroik?
Kwintesencją romantycznej kolacji są długie świece nadające tajemniczości i nastroju w pomieszczeniu. Nie rezygnuj ze świec jeżeli spotkanie ma mniej romantyczny charakter. Skorzystaj z uniwersalnych świec, mogą być nieco szersze, ustawione w wazonie lub na specjalnej podstawce.